Voedingsadvies Daphne

Persoonlijke begeleiding aan huis/online begeleiding

10 tips voor een gezonde leefstijl

Om gewicht te verliezen is het van belang dat je een gezonde leefstijl hebt. Dit betekend voldoende bewegen, genoeg slaap en gezonde keuzes in voeding maken. Dus proberen om de geraffineerde suikers te mijden en bijvoorbeeld natuurlijke suikers te gebruiken. Goede voeding, genoeg beweging en voldoende slaap hebben effect op je gewicht, je huid en op je humeur. Dus probeer het eens!

Hierbij 10 tips voor een gezonde leefstijl:

1 Neem een goed ontbijt

Met een goed ontbijt start je je lichaam op voor de dag. Het geeft je voldoende energie om jouw dag te beginnen. Neem een stuk fruit, een volkoren boterham met mager beleg of een schaaltje kwark met fruit of noten.

2 Eet regelmatig

Met 3 maaltijden en 3 tussendoortjes per dag krijg je voldoende energie binnen om de hele dag aan te kunnen zonder de behoefte te hebben om te gaan snoepen.

3 Slaap genoeg

Probeer minimaal 7 uur te slapen. Het liefst ga je elke avond op ongeveer dezelfde tijd slapen. Dit ritme geeft het lichaam de kans om zich weer helemaal op te laden.

4 Voldoende bewegen

Zorg dat je elke dag 30 minuten matig intensief beweegt (wandelen of fietsen) en 3x in de week 60 minuten intensief beweegt (voetbal, hardlopen of fitness).

5 Drink genoeg, maar wees matig met alcohol

Drink elke dag minimaal 2 en een halve liter water of thee. Denk ook eens aan wat verse gember of verse munt in heet water. Of fruit in koud water. Er zijn op internet genoeg varianten te vinden.

Wees juist matig met alcohol, maximaal 3 glazen per week.

6 Eet meer plantaardige voeding

Probeer meer plantaardig te eten en vervang dierlijke producten door plantaardige alternatieven zoals tofu, tempeh, noten, peulvruchten of vegetarische vleesvervangers

7 Vervang wit brood, witte rijst en witte pasta door volkoren producten

Probeer eens volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa en volkoren brood

8 Eet voldoende groente en fruit

Eet minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag. Eet bijvoorbeeld al wat rauwkost bij de lunch, maak een gezonde smoothie, zet voor het eten al wat snackgroenten op tafel. Zo lukt het je zeker!

9 Kook zelf met verse producten

Gebruik geen pakjes maar probeer zelf te koken met verse groenten en eigen kruiden. Op deze manier krijg je ook niet te veel zout binnen.

10 Vervang suiker door natuurlijk suikers.

In suiker zitten de meest slechte koolhydraten. Deze moet je dus eigenlijk zo min mogelijk gebruiken. Eet vooral geen kant en klare zoetigheden maar probeer ze zelf te maken. Op deze manier heb je zelf in de hand hoeveel suiker je eet. Gebruik als je iets zoets wil eten liever een natuurlijke suiker zoals fruitsuikers, honing, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker.


De verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten in een dagmenu om af te vallen ziet er als volgt uit:

55% koolhydraten

15% eiwitten

30% vetten

E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn