Voedingsadvies Daphne

Persoonlijke begeleiding aan huis/online begeleiding

Adventkalender

Iedereen heeft zo zijn eigen tradities met de feestdagen. Zo vind ik het leuk om mensen te verrassen met een klein zelfgemaakt kerstpakketje en maak ik elk jaar voor mijn gezin en mijn ouders een adventkalender met leuke opdrachten en kleine cadeautjes om in de kerststemming te komen. Ik heb eigenlijk nooit een adventkalender voor mezelf, toch jammer natuurlijk! Dus daarom heb ik dit jaar voor mezelf een adventkalender gemaakt met allemaal lekkere “gezondere” dingen om te maken voor ontbijt, lunch, diner of als tussendoortje of gewoon voor een heerlijk verwenmomentje. Allemaal recepten om heerlijk in de feeststemming te komen en wie weet haal jij hier nog wat lekkere gezonde tips uit voor jouw kerst dit jaar!

Hele fijne kerst allemaal!

24 december

En het allerlekkerste recept heb ik tot het einde bewaard. Misschien niet zo handig zo vlak voor de kerst, maar dit recept kun je het hele jaar door maken. Deze brownie is namelijk zo ontzettend lekker. Je merkt eigenlijk helemaal niet dat er geen suiker in zit maar alleen maar alternatieven voor suiker zoals appelmoes en dadels. Ben je net als ik een chocolade en brownie liefhebber dan moet je dit recept zeker eens proberen.

Brownies


Ingrediënten:

250 gr dadels

250 gr appelmoes zonder suiker

150 gr amandelmeel

1 tl bakpoeder

75 gr rauwe cacao

1 tl vanille extract

3 eieren

150 gr ongezouten gehakte noten

150 gr pure chocolade 70%

En zo maak je het:

• Week de dadels 15 minuten in heet water.

• Verwarm de oven voor op 175 graden.

• Bekleed een rechthoekige of vierkante bakvorm met bakpapier.

• Prak de dadels en roer deze door de appelmoes.

• Voeg de cacao en het vanille extract erbij en roer door elkaar.

• Voeg de eieren 1 voor 1 toe en roer goed.

• Zeef het bakpoeder erboven.

• Voeg het amandelmeel toe en meng door elkaar.

• Meng ¾ van de noten erdoor.

• Schenk het beslag in de bakvorm.

• Bak 45 min in de oven.

• Check met een sateprikker of de brownie gaar is. Zo niet, zet dan nog 10 minuten in de oven.

• Smelt de chocolade in de magnetron.

• Verdeel de gesmolten chocolade over de brownie en decoreer met de overige noten.


23 december

Een lekker broodje voor bij het ontbijt of de lunch of gewoon even als snelle gezonde snack tussendoor. Deze broodjes zijn echt ideaal. Het lijkt een beetje op een krentenbol maar dan lekker fris door de yoghurt.  Het fijne is dat je er geen beleg op hoeft te doen, dus lekker snel klaar.


Yoghurtbroodjes

Ingrediënten voor 12 stuks:

250 gr vanilleyoghurt

2 eieren

1 el gesmolten kokosolie

1 el ahornsiroop

1 tl bakpoeder

200 gr bloem

snufje zout

100 gr rozijnen


En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 175 graden.

• Meng de yoghurt, de eieren, de ahornsiroop en de gesmolten kokosolie.

• Zeef het bakpoeder erboven.

• Voeg de bloem en het zout toe en roer goed door elkaar.

• Roer de rozijnen door.

• Vet de muffinvormen in met een beetje olie.

• Verdeel het beslag over 12 muffinvormen

• Bak 35 minuten in de oven.


22 december

Een typische Engelse traditie, een kerstcake. Dit is een kruidige cake met vruchtjes en noten. Door de speculaaskruiden en de kaneel ruikt het al meteen naar kerst. Normaal gesproken met veel boter en suiker, maar deze variant uiteraard niet. Let op! Voor dit recept moet je al een dagje eerder beginnen om alle smaken goed in te laten trekken.

Kerstcake


Ingrediënten:

50 gr rozijnen

50 gr gedroogde cranberries

50 ml Cointreau of een andere vruchten likeur

200 gr yoghurt

50 ml melk

50 gr gesmolten kokosolie

2 el appelstroop

2 tl bakpoeder

250 gr bloem

1 tl kaneel

1 tl speculaaskruiden

snufje zout

50 gr gehakte ongezouten noten


En zo maak je het:

• Meng de rozijnen en de cranberries met de Cointreau en zet 1 nacht in de koelkast.

• Verwarm de oven voor op 175 graden.

• Zet een siliconen bakvorm in een harde bakvorm of bekleed een harde bakvorm met bakpapier.

• Meng de yoghurt, de melk, de kokosolie en de appelstroop.

• Zeef boven een 2e kom het bakpoeder.

• Doe daar de bloem, de kaneel, de speculaaskruiden, het zout en de gehakte noten bij.

• Meng de 2 mengsels door elkaar en voeg de uitgelekte vruchten toe.

• Roer goed door elkaar.

• Verdeel het beslag over cakevorm.

• Bak 45 minuten in de oven.

21 december

Een toetje of wat lekkers voor bij de koffie dat vooraf makkelijk klaar te maken is. Dat is natuurlijk ideaal. Daarom hier een recept voor een heerlijke applecrumble. Ik maak eigenlijk best vaak een applecrumble. Vooral in de herfst en winter. Zo ontzettend lekker. De appels zijn dan natuurlijk ook op z’n best. Het heerlijke frisse van de appel met de winterse smaken van kaneel en koekkruiden. Daarom hier dus een recept voor een lekkere applecrumble.

Applecrumble

 


Ingrediënten voor 2 personen:

2 appels

1tl kaneel

75 gr bloem of amandelmeel

1 el ahornsiroop

1tl koekkruiden

2 el gesmolten kokosolie




En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 200 graden.

• Schil de appels en snijd ze in stukjes.

• Meng de kaneel erdoor.

• Doe de appelstukjes in 2 1 persoons ovenschaaltjes of alles samen in 1 grotere ovenschaal (dit laatste bijvoorbeeld als je het recept voor meer personen wilt gaan maken).

• Meng de bloem (of het amandelmeel) met de ahornsiroop.


• Voeg de koekkruiden en de gesmolten kokosolie toe en roer alles met een vork tot een kruimelig deeg.

• Verdeel het deeg over de ovenschaaltjes met de appel erin.

• Bak 25 minuten in de oven.

• Eet lekker warm op, dan is het het lekkerste.


20 december

Wafels. Heerlijk maar ze zitten vol met suiker. Ik wilde wel eens een hartige variant maken. Daarom deze hartige wafels met kaas, zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden. Ze zijn handig om mee te nemen en dus ideaal als gezond tussendoortje. Maar warm net uit het wafelijzer zijn ze het lekkerste. Je kunt naar hartenlust zelf variëren met de kruiden, soort kaas of groente die jij lekker vindt.


Hartige wafels

Ingrediënten voor 10 wafels:

2 tl bakpoeder

200 gram bloem

snufje zout

2 tl Italiaanse kruiden

50 gram geraspte kaas

50 gram zongedroogde tomaatjes in stukjes

2 el groene pesto

1 ei

200 ml melk

3 el zonnebloemolie

 



En zo maak je het:

• Zeef het bakpoeder boven een kom.

• Voeg de bloem, het zout, de Italiaanse kruiden, de kaas en de zongedroogde tomaatjes toe en roer door elkaar.

• Voeg de pesto, het ei, de melk en de olie toe en roer door elkaar met een vork.

• Vet het wafelijzer in met een beetje olie.

• Schep per wafel 1 net niet volle ijslepel in het wafelijzer.

• Bak de wafels in een paar minuten gaar.

• Laat de wafels afkoelen op een rooster.

19 december

Mijn lievelingseten is zeker weten Mexicaans. Wij eten dit zeker 1x per week. Meestal eten we wraps met kip en gehakt en een heleboel verschillende soorten groente. Zo kan iedereen zelf kiezen wat er op zijn of haar wrap komt en krijgt iedereen ongemerkt lekker veel groente binnen. Soms maak ik juist van te voren een Mexicaanse ovenschotel klaar zoals in onderstaand recept. Ik heb standaard een potje zelf samengestelde Mexicaanse kruiden klaar staan. Het recept begint dus met een mix voor basis Mexicaanse kruiden. Altijd handig om in huis te hebben.

Mexicaanse gevulde puntpaprika



Ingrediënten basismix Mexicaanse kruiden:

2 el paprika poeder

2 el oregano

1 tl komijn poeder

1 tl koriander poeder

1 tl knoflook poeder

Snufje zout


Ingrediënten gevulde paprika’s voor 6 personen:

6 puntpaprika’s, gehalveerd in de lengte en schoongemaakt (12 halve paprika’s dus)

500 gr gehakt (kan ook vegetarisch gehakt zijn)

35 gr van bovenstaand recept basismix Mexicaanse kruiden

1 grote ui, gesneden in stukjes

2 tenen knoflook, geperst

1 courgette, in stukjes gesneden

200 gr kidneybonen, uitgelekt

150 gr mais, uitgelekt

1 blik tomatenblokjes

200 ml zure room

100 gr geraspte kaas

1 groentebouillonblokje voor 1 liter (anders 2 blokjes)

400gr couscous

Tortilla chips


En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 200 graden.

• Maak eerst de Mexicaanse kruidenmix door alle kruiden in een bakje door elkaar te mengen.

• Bak het gehakt samen met de ui en de knoflook gaar.

• Voeg de courgette toe en bak een paar minuten mee.

• Gebruik de 35 gram Mexicaanse kruiden om het gehakt en de groente te kruiden.

• Voeg de kidneybonen, de mais en de tomatenblokjes toe en verwarm even.

• Voeg 2 eetlepels zure room toe en roer erdoor.

• Vul de 12 paprika’s met het gehakt-groentemengsel.

• Verdeel de geraspte kaas erover.

• Zet in de oven voor 35 minuten.

• Kook ondertussen 1 liter water en voeg het bouillonblokje toe en laat dat oplossen.

• Zet het vuur uit en voeg de couscous toe.

• Laat 5 minuten staan. De couscous is dan klaar voor gebruik.

• Zodra de paprika’s klaar zijn leg je 2 halve paprika’s op een bord, schep er wat couscous bij en garneer met een schep zure room en een paar tortilla chipjes.


18 december

En dan is het tijd om het kerstdessert te plannen. Ik had natuurlijk al eerder de sinaasappel chocolademousse gemaakt, maar ik vond het ook tijd om eens een ijsje te proberen.

De basis is banaan. Ik heb 2 varianten gemaakt.

1 banaan- vanille- pindakaas- stracciatella  ijs

en

1 banaan- chocolade ijs.

Kies maar welke jij het lekkerste vindt of maak ze allebei natuurlijk.

IJs

Ingrediënten voor 2 personen:

Banaan- vanille- pindakaas- stracciatella ijs:

1 banaan

1 tl vanille extract

½ el pindakaas

20gr geschaafde pure chocolade 72%

Banaan- chocolade ijs:

1 banaan

20gr pure chocolade 72%



En zo maak je het:

Banaan- vanille- pindakaas stracciatella  ijs:

• Prak de banaan met een vork.

• Voeg het vanille extract en de pindakaas toe en meng goed.

• Voeg de geschaafde chocolade toe en roer nog een keer goed door.

• Zet 1 nachtje in de vriezer.

Banaan- chocolade ijs:

• Prak de banaan met een vork.

• Smelt de chocolade in de magnetron.

• Voeg de gesmolten chocolade toe aan de banaan en roer goed door.

• Zet 1 nachtje in de vriezer.

Tip:

Het ijs is redelijk hard. Laat het daarom even een klein beetje ontdooien en snij er leuke blokjes van. Daarna weer terug in de vriezer. Als je het wilt serveren leg je gewoon een paar blokjes in een bakje en klaar is je toetje.

17 december

Bij kerst horen toch echt wel de peperkoekmannetjes of te wel de gingerbread cookies. Normaal gesproken boordevol suiker maar in dit recept gezoet met appelstroop. Verder zitten er heel veel kruiden in. Het is dus een redelijk kruidig koekje, wil je het iets minder kruidig halveer dan de specerijen.

Gingerbread cookies:



Ingrediënten – 10 koekjes:

80 gr appelstroop

25 gr kokosolie

1 el melk

150 gr amandelmeel

¼ tl baking soda

½ tl kaneel

½ tl gemberpoeder

¼ tl kardemonpoeder

¼ tl nootmuskaat

snufje zout


En zo maak je het:

• Verwarm de appelstroop, kokosolie en melk in een steelpannetje tot een vloeibaar geheel.

• Meng in een kom het amandelmeel, de baking soda, kaneel, gember, kardemon, nootmuskaat en zout.

• Voeg beide mengsels bij elkaar en meng met een vork. Maak van het deeg een bal.

• Zet het deeg een half uur in de koelkast.

• Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

• Haal het deeg uit de koelkast en rol met een deegroller het deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot een plak van ongeveer een halve cm dik. Druk kerstfiguren uit het deeg of snij in stukjes.

• Leg de koekjes op de bakplaat en bak 10 tot 15 minuten in de oven.

• Laat de koekjes afkoelen.


16 december

Cranberries horen natuurlijk echt bij de kerst. Lekker als jam op een broodje of als compote of saus bij een stukje vlees bij het diner. Daarom heb ik een lekker cranberry-mandarijnen jam/compote gemaakt. Lekker met kaneel en koekkruiden. Zoet door de ahornsiroop en mandarijn. En mooi meegenomen is dat het hartstikke snel klaar is.

Cranberry-mandarijn jam


Ingrediënten:

250 gram cranberries (1 zak)

Rasp en het sap van 3 mandarijnen

1 tl kaneel

1 tl koekkruiden

100 gr ahornsiroop

En zo maak je het:

• Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook.

• Zodra het kookt, op laag vuur ongeveer 15 minuten laten doorkoken.

• Na 15 minuten even met de staafmixer tot een egaal geheel mixen. Houd je van een grovere jam, dan doe je dit natuurlijk niet.

• Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.


15 december

Elk jaar koop ik 1 kerstbrood. Het hoort er voor mij gewoon echt bij. Ik heb er nog nooit aan gedacht om dit eens een keer zelf te maken. Als ik aan kerstbrood denk, denk ik automatisch aan het hele zoete amandelspijs dat er midden in zit. Heerlijk maar niet zo erg gezond helaas. Daarom heb ik gezocht naar een gezondere variant. Het amandelspijs wordt vervangen door amandelmeel met ahornsiroop, een natuurlijke suiker. Het is allemaal minder zoet dan het bekende kerstbrood maar het is er daarom niet minder lekker door. En het fijne is, het is echt heel snel klaar. Dus zeker proberen dit recept.

Kerstbrood


Ingrediënten brood:

150 gr bloem

100 gr amandelmeel

2 eetlepels Griekse yoghurt

4 eieren

50 gr gesmolten roomboter

3 el honing

40 gr rozijnen

30 gr gehakte walnoten

30 gr gehakte hazelnoten

2 el speculaaskruiden

2 tl bakpoeder

snufje zout

Ingrediënten amandelspijs:

150 gr amandelmeel

2 eiwitten

2-3 el ahornsiroop

Extra ingredienten om te garneren:

2 el gehakte noten

2 el kokosrasp



En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 175 graden.

• Wel de rozijnen in warm water.

• Maak het spijs door alle ingrediënten voor het spijs door elkaar te mengen.

• Maak er een rol van in vershoudfolie, net iets kleiner dan de cakevorm en draai strak op.

• Zet tot verder gebruik in de koelkast.

• Dep de rozijnen droog.

• Maak het brooddeeg door alle ingrediënten voor het brood door elkaar te mengen.

• Bekleed een cakevorm met bakpapier of zet een siliconen cakevorm in een harde cakevorm.

• Schep de helft van het brooddeeg in de cakevorm.

• Haal het amandelspijs uit de koelkast en leg de rol in de cakevorm.

• Schep de rest van het brooddeeg eroverheen en verdeel de extra gehakte noten en kokosrasp eroverheen.

• Bak het kerstbrood 45 minuten in de oven.

14 december

Een feestelijk borrelhapje kan natuurlijk niet ontbreken in deze adventkalender. Daarom deze heerlijke carpacciohapjes op een basis van gebakken kaas. Ze zien er heel feestelijk uit en smaken echt geweldig bij de borrel of als voor-of tussengerecht van het kerstdiner.


Carpacciohapjes

Ingrediënten voor 20 hapjes:

100 gram geraspte kaas (bv Parmezaanse of  belegen kaas)

150 gram dun gesneden carpaccio

50 gram pijnboompitten

rucola

balsamicoazijn

En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 175 graden.

• Bekleed de bakplaat met bakpapier.

• Maak van de geraspte kaas 20 stapeltjes op het bakpapier. Laat ruimte tussen de stapeltjes want ze worden veel groter als ze smelten. Je kunt ze het beste op 2 bakplaten bakken.

• Bak de kaas 10 minuten in de oven.

• Haal voorzichtig met een platte spatel de kaasplakjes van de bakplaat, en laat ze 1 minuut op een keukenpapiertje uitdruppen.

• Leg op elk kaasplakje een plakje carpaccio, wat pijnboompitjes en wat rucola.

• Sprenkel er een beetje balsamicoazijn over en serveer op een mooie plank.

13 december

Bij de kerst horen natuurlijk ook bonbonnetjes. Lekker bij een kopje koffie of een grote mok thee is het heerlijk genieten met deze heerlijke chocolade-noten bonbons. Dit is echt een geweldig recept van amandelmeel, chocola en noten. Het is zo smeuïg dat het qua smaak op een ferrero rocher lijkt. Het is snel klaar en dus ideaal om te maken als je last minute visite krijgt. Hou je van chocola en noten, dan moet je deze bonbonnetjes zeker eens proberen.

Chocolade-noten bonbons:

Ingrediënten voor 12 balletjes:

75 g amandelmeel

2 el ahornsiroop

1 el water

Snufje zout

50 gr 72 % pure chocolade

12 losse hazelnoten

75 gr gehakte ongezouten noten

En zo maak je het:

• Meng het amandelmeel met de ahornsiroop, water en het zout. Roer dit goed door elkaar en maak er een bal van.

• Draai vervolgens 12 kleine balletjes van het deeg, duw in elk balletje 1 hazelnoot en plaats deze even in de koelkast zodat ze wat steviger worden.

• Smelt de chocolade in de magnetron en dompel de balletjes één voor één in de chocolade. Haal ze er uit de chocolade met een vork en laat uitlekken.

• Rol ze door de gehakte noten en leg ze op een plankje met bakpapier.

• Zet ze weer in de koelkast om hard te worden.

• Na 10 minuten zijn de balletjes klaar om te eten.



12 december

Er moet natuurlijk ook een lekker taartje in deze adventkalender voorbij komen. Het is deze lekkere speculaas taart met appel geworden. Lekker fris door de yoghurt en de appel, lekker winters door de speculaaskruiden. Een lekkere grote mok koolhydraatarme chocolademelk erbij en klaar ben je.

Speculaastaart


Ingrediënten:

150 gr bloem                     1 tl bakpoeder

2 tl speculaaskruiden      snufje zout

50 gr ahornsiroop             3 eieren

75 ml Griekse yoghurt      3 appels                       

2 el gehakte noten


En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 175 graden.

• Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier. Gebruik hiervoor een kleine springvorm van bijvoorbeeld 16 cm.

• Meng de bloem, de speculaaskruiden, de ahornsiroop en het zout door elkaar.

• Zeef het bakpoeder erboven.

• Voeg de eieren en de Griekse yoghurt toe en meng door elkaar.

• Schil de appel en verdeel in kwarten.

• Snij de appelkwarten in dunne plakjes.

• Schep de helft van de appel door het beslag.

• Schep het beslag in de springvorm.

• Verdeel het restant van de appel eroverheen en druk iets aan.

• Verdeel als laatste de gehakte noten over de taart.

• Bak de taart 40 minuten goudbruin in de oven.


11 december

Golden milk, ik had er eerst nog nooit van gehoord maar toen ik erover ging lezen wilde ik dit zeker een keer proberen te maken. Het komt oorspronkelijk uit India en zou ontstekingsremmend moeten werken. Ik las overal dat het een kruidig maar romig drankje is en heerlijk is op een koude winteravond vlak voordat je naar bed gaat. En inderdaad, nu ik het gemaakt heb moet ik ze gelijk geven. Je krijgt er een lekker warm gevoel van. Dit is eens wat anders dan een kop warme chocomel.

Golden milk

Ingrediënten:

300 ml amandelmelk of andere melk naar keuze

1 tl vanillepoeder of vanille-essence

½ tl gemalen kurkuma

½ tl gemalen gember of gehakte verse gember

Snufje zwarte peper

1 tl gemalen kaneel

Eventueel ½ tl gemalen kardemom

1 el ahornsiroop of honing

1 el roomboter

En zo maak je het:

• Doe alle kruiden in een bakje bij elkaar en roer door elkaar.

• Doe de melk in een steelpannetje en voeg de kruiden, de vanille, de boter en de ahornsiroop of honing toe.

• Verwarm maar laat niet koken. Roer regelmatig met een garde.

• Giet in een beker.



10 december

Het lekkerste toetje van de wereld is voor een chocoladefan zoals ik toch echt wel chocolademousse. Deze moest dus absoluut in de adventkalender van dit jaar. Om het voor de kerst een beetje specialer te maken heb ik er een beetje sinaasappel aan toegevoegd, heerlijk moet ik zeggen. Chocola en sinaasappel is altijd een goede combinatie vind ik persoonlijk. Gezoet met 72% pure chocolade en sinaasappelsap en verder geen toegevoegde suikers mag deze mousse eigenlijk niet ontbreken als afsluiter van je kerstdessert. Je kunt dit recept ook al ideaal van te voren klaarmaken en omdat je het al in de glazen doet die je ook op tafel zet heb je er geen omkijken meer naar, behalve dan een kleine decoratie vlak voor het serveren. Heel handig en lekker dus!

Sinaasappel chocolademousse

Ingrediënten voor 4 personen:

250ml slagroom

150 gr 72% pure chocolade

Sap van 1 sinaasappel

En zo maak je het:

• Pers de sinaasappel uit.

• Smelt de chocolade au bain marie.

• Klop de slagroom bijna stijf.


• Spatel het sinaasappelsap en de gesmolten chocolade door de slagroom. Niet kloppen alleen spatelen anders wordt de mousse niet luchtig.

• Verdeel de mousse over 4 kleine glazen of doe het in champagneglazen.

• Zet 2 uur in de koelkast.

• Verdeel er voor het serveren nog wat geschaafde pure chocolade, ongezouten noten of schil van de sinaasappel overheen.

Tip:

Voor een extra feestelijke uitstraling kun je ook na het uitpersen van de sinaasappel de schil als bakje gebruiken. Daarvoor moet je de sinaasappelschil eerst goed wassen en daarna het overtollige vruchtvlees uit de uitgeperste sinaasappel halen. Daarna vullen met de chocolademousse.

9 december

Weer een receptje met eieren. Dit is een ontzettend leuk en lekker alternatief voor het gewone gebakken of gekookte eitje bij het kerstontbijt. Het ziet er speciaal uit en is makkelijk van te voren voor te bereiden zodat het alleen nog maar even in de oven hoeft. Ondertussen heb jij je handen vrij om de tafel feestelijk te dekken. Ideaal toch! Vooral de prei geeft het geheel een heerlijke smaak.

Ei muffins


Ingrediënten voor 6 muffins:

4 eieren

60 gram prei, in flinterdunne halve ringetjes gesneden

50 gram Bacon, in kleine stukjes gesneden

1 kleine gesnipperde ui

100 gr geraspte kaas

En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een muffinvorm voor 6 muffins klaar.

• Bak in een koekenpan de bacon, ui en prei gaar.

• Klop de eieren en voeg de bacon, ui, prei en kaas toe.

• Meng het door elkaar en giet het in de muffinvormpjes.

• Zet de muffins in het midden van de oven op een rooster en bak in 15 minuten gaar.


8 december

Altijd als eens willen proberen, een hartige cake. Eigenlijk is het geen cake maar meer een soort brood. Heerlijk bij ontbijt en lunch, gewoon als tussendoortje of lekker bij een kopje soep. Door de kleuren ziet ie er al feestelijk uit en je krijgt ook nog eens wat extra groente binnen. Altijd mooi natuurlijk. Eet je liever andere groente, dit kan natuurlijk. Varieer en kijk wat voor jou de lekkerste combinatie is.

Kaascake met wortel en courgette

Ingrediënten voor 12 plakken:

1 courgette

1 grote wortel

150 gram geraspte kaas of strooikaas

175 gram zelfrijzend bakmeel

50 gram boter

6 eieren

3 tl knoflookpoeder

3 el Italiaanse kruiden



En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 180 graden.

• Rasp de courgette en wortel of snij in hele dunne reepjes

• Laat de boter smelten in een pannetje.

• Bekleed een cakevorm met bakpapier of gebruik een siliconen bakvorm zonder bakpapier (ik zet altijd een siliconen bakvorm in een gewone cakevorm, zo hoef je niet in te vetten maar blijft de cake wel z’n vorm behouden)

• Meng de kaas, het zelfrijzend bakmeel, de gesmolten boter, de eieren, de Italiaanse kruiden en het knoflookpoeder met elkaar in een kom. Voeg eventueel wat peper en zout toe

• Spatel de groente door het beslag en doe het in de vorm

• Bak de cake in 60 – 70 minuten gaar

• Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen

7 december

Ik vond het wel eens tijd voor een heerlijk ontbijtreceptje. Een mugcake. Simpel, snel klaar, en vooral aangenaam warm. Ik persoonlijk vind dat erg lekker zo in de winter. Kopje thee erbij en mijn ontbijtje is klaar. Je kunt er ook 2 kleine porties van maken en het dan als tussendoortje voor bij de koffie of thee gebruiken of als toetje bij het kerstdessert. Het ziet er heel feestelijk uit in ieder geval. Wil je er 2 van maken verdeel het beslag dan over 2 lage wat bredere bakjes.


Chocolade mugcake


Ingrediënten voor 1 grote of voor 2 kleine mugcakes:

1 banaan                            1 ei

1 el meel naar keuze        1 el cacao

1/4 tl bakpoeder               Olijfolie

1-2 el Griekse yoghurt

Beetje geschaafde extra pure chocolade


En zo maak je het:

• Prak de banaan fijn.

• Roer het ei los met een vork.

• Roer alle ingrediënten door elkaar tot een egaal beslag.

• Vet een beker of 2 losse bakjes in met een beetje olijfolie.

• Vul de beker of de 2 bakjes met het beslag.

• Verwarm de mugcake 2,5 minuut op 750 watt in de magnetron. Het kan per magnetron verschillen dus prik even met een vork in de cake om te checken of deze gaar is.

• Laat de mugcake een minuutje afkoelen.

• Je kunt de mugcake zo uit de beker of bakjes eten of je draait de mugcake om op een bordje en tikt even op de bodem zodat de mugcake loslaat.

• Schep de Griekse yoghurt op de mugcake en versier met  een beetje pure chocolade. 


6 december

Even een dagje met lekker veel groente. Het handige van deze traybake is dat je van te voren al alles kunt snijden zodat je als je gaat koken alleen nog maar alles op de bakplaat hoeft te leggen. Hartstikke makkelijk dus, heel gezond maar vooral heel lekker. De kruidenkaas geeft net dat beetje extra smaak waardoor het een smeuïg geheel wordt. Zo tijdens de drukke feestdagen is dit een goede maaltijd om op een snelle manier toch makkelijk voldoende groente binnen te krijgen.

Traybake








Ingrediënten voor 4 personen:

Kleine rode aardappeltjes, gehalveerd

4 regenboogwortels in schijfjes

Halve flespompoen, in blokjes van 2 bij 2cm

1 rode ui, in ringen

1 groene en 1 rode paprika, in stukken van 2 bij 2cm

2 handen cherrytomaatjes

300 gram kipfilet, in reepjes

Italiaanse kruiden

1 bakje kruidenkaas

Scheutje melk


En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 200 graden

• Bekleed een bakplaat met bakpapier

• Meng de kipfilet met de Italiaanse kruiden

• Verdeel alle gesneden groente over de bakplaat behalve de cherrytomaatjes

• Verdeel de kipfilet over de groente

• Verdeel de cherrytomaatjes erover

• Meng de kruidenkaas met de melk en verdeel over de bakplaat.

• Bak in 45 minuten gaar, de groenten blijven een beetje knapperig

Tip:

Je kunt ook zoete aardappel in blokjes van 2 bij 2cm of een halve courgette, champignons of pastinaak in schijfjes toevoegen of een andere groente naar keuze.

5 december

Chips, zooo lekker, maar helaas niet de meest verstandige keuze. Er zit ontzettend veel vet in, bijna geen vezels maar vooral heel veel zout. Dat zout zorgt ervoor dat je het niet bij 1 handje kunt laten want dit werkt verslavend. Omdat chips zo lekker is vond ik dat het tijd werd om op zoek te gaan naar een alternatief en dat zijn deze groentechips geworden. Lekker van smaak door de tijm. Probeer het eens een keer. Ik vond het resultaat heerlijk.

Groentechips

Ingredienten:

1 grote pastinaak

1 grote winterpeen

1 grote zoete aardappel

Olijfolie

3 el tijm (of Italiaanse kruiden) gedroogd uit een potje



En zo maak je het:

• Verwarm de oven voor op 180 garden. Bekleed een pakplaat met bakpapier.

• Schil de pastinaak, de winterpeen en de zoete aardappel, was ze en snijd er hele dunne plakken van.

• Doe de groente samen in een grote kom, doe er een flinke scheut olijfolie en de tijm bij en meng door elkaar. Zorg dat elk plakje goed onder de olie zit.

• Verdeel de plakjes over de bakplaat en zet voor 35-45 minuten in de oven.

• Schep tussendoor even om.

• Check na 35 minuten even of ze al knapperig zijn. Zo ja, haal ze er dan uit, want te krokant is echt niet lekker.

• Laat even afkoelen

4 december

Nog 1 nachtje slapen en dan is het zover: pakjesavond. Heerlijk genieten van een avondje samen met pakjes of surprises en daar hoort natuurlijk wat lekkers bij. Bijvoorbeeld de suikervrije pepernoten (zie recept van 1 december) in combinatie met deze lekkere chocolademelk. Door de rauwe cacao vallen de suikers wel mee en door de ahornsiroop wordt het toch lekker zoet.

Suikervrije chocomel

Ingrediënten voor 1 persoon:

200 ml plantaardige melk, bv amandelmelk, havermelk of kokosmelk (dan smaakt het uiteraard wel een beetje naar koksos)

1 el rauwe cacao

1 el ahornsiroop

En zo maak je het:

Het is echt heel simpel!

• Meng met een garde de melk met de cacao en ahornsiroop en verwarm in een pannetje of magnetron.

• Schenk in een beker en klaar ben je

Tip:

• Wil je toch slagroom erbij, klop dan zelf een pakje slagroom (200ml) met 1 tl vanille extract en 1 el ahornsiroop en eventueel wat speculaaskruiden lobbig en schep 1 el op de warme chocomel.

• Je kunt de ahornsiroop ook vervangen door 1 el honing of 1 el agavesiroop.

• De rauwe cacao kun je ook vervangen door 20gr extra pure chocolade. Laat deze dan smelten in de warme melk.

3 december

Welk fruit hoort er nu  echt bij deze tijd? Mandarijnen natuurlijk. Heerlijk zoet maar het probleem is altijd dat ze nooit hetzelfde smaken. Als je er 2 wilt eten smaakt de tweede toch altijd minder lekker. Dus een tip: eet de mandarijnen niet meteen na elkaar, maar verdeel het over de dag. Ik vind mandarijnen echt heerlijk maar ik heb er nog nooit iets mee gemaakt. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een lekker receptje. Er zit wel roomboter in, maar voor 1 keer moet dat wel kunnen vond ik. In plaats van suiker heb ik ahornsiroop gebruikt, dit is een hele zoete, natuurlijke suiker. Lekker veel mandarijn erbij en smullen maar. Het maken gaat snel, je moet helaas even wachten omdat ze even in de koelkast moeten zodat je het deeg makkelijk kunt snijden.


Mandarijnkoekjes



Ingrediënten voor 20 koekjes:

170 gr roomboter, op kamertemperatuur

90 gr ahornsiroop

rasp van 3-4 mandarijnen

1 tl vanille extract

200 gr (spelt)bloem

snufje zout

En zo maak je het:

• Klop de boter en ahornsiroop samen met de rasp van de mandarijnen tot een romig geheel.

• Voeg  het vanille extract toe.

• Voeg bloem en zout toe.

• Leg een vel vershoudfolie klaar en schep daar het deeg op.

• Vorm een rol van het deeg, van ongeveer 5 cm doorsnede door het deeg in de vershoudfolie te rollen (zo krijg je geen vieze handen).

• Draai de rol strak in het vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

• Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

• Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast, snijd het in 20 plakken van ongeveer een halve cm en leg op de bakplaat met voldoende ruimte tussen de koekjes.

• Bak de koekjes in 20 – 25 minuten tot de randjes goudbruin zijn en laat ze afkoelen op een rooster.

2 december

Een ei hoort erbij! Altijd lekker een eitje. En wat extra eiwitten waardoor je sneller een verzadigd gevoel hebt zijn altijd welkom. Daarom hier een heerlijk ei receptje. Eitje bakken, beleggen, oprollen  en genieten maar. Een makkelijk recept voor de lunch of als hapje op de borreltafel. Ideaal om van te voren klaar te maken zodat je de rol alleen nog maar hoeft te snijden voor het opdienen. Extra leuk door de kerstkleuren van de tomaat en de sla.

Omeletrolletjes

Ingrediënten:

3 eieren

Scheutje melk

Snufje peper en zout

Klein handje peterselie, fijngehakt

½ theelepel tijm

½ theelepel oregano

2 eetlepels crème fraîche

½ rode ui, fijngehakt

5 cherrytomaatjes, in vieren gesneden

1 groot blad sla, gewassen en in stukjes gesneden



En zo maak je het:

• Klop de eieren los met de melk. Voeg de peterselie, tijm, oregano, peper en zout toe. Klop door elkaar.

• Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en doe het eimengsel hierin. Bak tot het ei grotendeels gestold is en draai dan voorzichtig met behulp van een bord om en bak ook de andere kant nog even kort. Haal de omelet uit de pan en laat afkoelen.

• Besmeer de omelet met de crème fraîche. Verdeel hierop wat fijngehakte rode ui, de tomaatjes en de sla. Rol de omelet voorzichtig dicht.

• Wikkel de rol in vershoudfolie en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Haal de rol uit de folie en snij met een scherp mes in plakjes van een dikke cm als je het als hapje wilt gaan eten of snij de rol in 2 of 3 stukken als je het als lunch gaat eten. Als lunch kun je er een lekkere groene salade met een balsamicodressing bij maken.

1 december

Het is alweer bijna Sinterklaas en daar horen natuurlijk pepernoten bij. En ondanks dat ik met deze adventkalender aan het aftellen ben naar de kerst vond ik dat pepernoten toch echt niet mogen ontbreken aan deze lijst. Daarom dus op nummer 1, pepernoten, gezoet met dadels en ahornsiroop. Alleen maar natuurlijke suikers dus. Ze zijn echt heel erg lekker en voor de echte chocoladefan (zoals ik dus!) is er nog een extra optie om er chocoladepepernoten van te maken. Dus wacht niet langer en maak deze pepernoten voor pakjesavond zodat je gewoon lekker mee kunt snoepen.

Pepernoten:






Ingrediënten - 20 stuks

80 gr havermeel –of vermaal havermout fijn in je blender tot meel

1 flinke el speculaas kruiden

2 el kokosolie, gesmolten of heel zacht

4 kleine dadels – ontpit – en in kleine stukjes gesneden

2 el ahorn siroop

1 tl bakpoeder, gezeefd

(extra optie:  80 gr extra pure chocolade)

En zo maak je het:

• Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

• Kneed alle ingrediënten (behalve de chocolade) in een kom met de hand tot een stevig deeg.

• Rol 20 kleine balletjes van het deeg en verdeel ze over de bakplaat.

• Zet de bakplaat 15 minuten in het midden van de oven.

De pepernoten worden harder wanneer ze afkoelen.

Voor de extra optie:

• Smelt ondertussen de chocolade au bain marie in een klein pannetje boven een grote pan met heet water..

• Schep de pepernoten in de pan met chocolade en schep om totdat alle pepernoten bedekt zijn.

• Leg ze op een plank bekleed met bakpapier (niet tegen elkaar aan) en zet de pepernoten in de koelkast totdat de chocolade hard is.

E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn